گروه استانها- کارخانه سیلیکون متال بروجرد در حالی تعطیل و ۲۰۰ کارگر آن بیکار شدهاند که سنگاندازیهای یکی از مسئولان این شهرستان مانع راهاندازی مجدد این واحد تولیدی شدهاست.
به گزارش از بروجرد، شهرستان بروجرد بهدلیل معادن غنی سیلیس مورد توجه سرمایهگذاران برای احداث کارخانه سیلیکون و تولید فرآوردهای این ماده قرار گرفتهاست، بههمین منظور عملیات اجرایی کارخانه سیلیکون متال در پنج فاز و زمینی به وسعت 80 هکتار در این شهرستان سال 1388 آغاز شد.
کاربرد سیلیکون متال در زمینههای آلومینیوم، صنایع شیمیایی، فولاد، شیشهسازی، صنعت فولاد و الکترونیک است و کشور با راهاندازی کارخانه سیلیکون متال بروجرد جزء 5 کشور برتر دنیا در زمینه ایجاد شهرکهای متمرکز سیلیکون قرار میگیرد.
نخستین فاز کارخانه سیلیکون متال بروجرد با تولید فلز سیلیسیوم خلوص 99 درصد قرار بود که با ظرفیت 20هزار تن در سال تا پایان 1391 به بهرهبرداری برسد. برخلاف وعده مظاهری مجری وقت شهرک صنعتی نانوتکنولوژی و سیلیکون ایران فاز نخست این کارخانه در سال 1391 افتتاح نشد و احداث این فاز پنج سال طول کشید تا با سرمایهگذاری 30میلیون یورو در بهمن 1396 به بهرهبرداری برسد.
فاز نخست کارخانه سیلیکون متال بروجرد با ظرفیت تولید حدود 17هزار تن سیلیکون متال بهمدت چهار سال فعال بود، اما این پروژه بهدلیل نبود تسهیلات و سرمایه لازم از سوی سرمایهگذار در سال 1400 تعطیل و بیش از 200 کارگر بیکار شدند.
یک افتتاح پرحاشیه
تعطیلی کارخانه سیلیکون متال بروجرد واکنش فرهاد زیویار استاندار لرستان را در پی داشت و او در 28 اسفند 1400 گفت که فاز نخست این کارخانه در 2 بخش احداث میشود که بخش نخست آن 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. او همچنین اعلام کرد که شهرک سیلیکون متال بروجرد در پنج فاز تعریف شدهاست که فاز اول آن نیمه اول سال 1401 به بهرهبرداری میرسد.
استاندار لرستان در حالی از 80 درصد پیشرفت فیزیکی فاز نخست کارخانه سیلیکون متال در اسفند 1400 پرده برداشت که این کارخانه در سالهای گذشته رنگ افتتاح نمایشی را به خود دیده بود تا حاشیههای افتتاح کارخانه سیلیکون متال همچنان جزو یکی از پرسروصداترین مطالبات مردم بروجرد و صنعت سیلیکون کشور باشد.
خانهنشینی کارگران
یکی از کارگران کارخانه سیلیکون متال بروجرد که بهتازگی از کار بیکار شدهاست در گفتوگو با خبرنگار خبرشناساظهار داشت: تقریباً یک سال در این کارخانه مشغول شده بودم، اما کارگران را بهدلیل مشکلات مالی خانهنشین کردند.
وی افزود: اصلاً به کارگران توضیح ندادند که چرا باید کارخانه سیلیکون تعطیل شود؟ فقط گفتند چون پول نداریم نمیتوانیم حقوق بدهیم و امید همه کارگران را ناامید کردند.
این کارگر با تأکید به اینکه همه کارگران کارخانه سیلیکون از کار بیکار شدهاند و فقط نگهبانها در این کارخانه ماندهاند، عنوان کرد: چه کسی مسئول است و چه کسی باید پاسخگوی خانوادههای کارگران بیکارشده باشد؟
وی بیان کرد: روزگار بیکاریمان با دو فرزند و منزل استیجاری سخت میگذرد و ماندهام چه کنم؟ به ما گفتند اگر میخواهید بروید اداره کار شکایت کنید و بیمه بیکاری بگیرید، مگر دریافتی از بیمه بیکاری همیشگیست؟
این کارگر با بیان اینکه نمیدانم عاقبت ما کارگران بیکارشده چه میشود که باید با درد و حسرت زندگی کنیم، اظهار داشت: کاش مسئولان هرچه زودتر مشکلات این کارخانه را رفعورجوع کنند تا دوباره ما هم مشغول بهکار شویم.
وی افزود: شرایط جسمیام اجازه نمی دهد که کارگری ساختمان کنم. سرمایه و پساندازی هم برای روبهراه کردن یک شغل جدید را ندارم. اصلاً کسی ما را درک میکند؟
مشکلات کارخانه سیلیکون رفع شود
حجتالاسلام علی حسینی امامجمعه بروجرد در گفتوگو با خبرنگار خبرشناساظهار داشت: اگر کارخانه سیلیکون متال با حمایت مسئولان و تسهیلات لازم دوباره فعال شود یک کار بزرگ در این شهرستان انجام گرفتهاست.
وی افزود: پروژهای که برای آن بیش از هزار میلیارد هزینه شده و ششمین کارخانه بزرگ در دنیاست، حالا تعطیل شدهاست و مسئولان نباید بهراحتی از کنار افتتاح این پروژه عبور کنند.
امامجمعه بروجرد با بیان اینکه تمام مواد اولیه برای تولید پنلهای خورشیدی در کشور از خارج وارد میشود، افزود: خوشبختانه صفر تا صد مواد اولیه برای تولید پنلهای خورشیدی در کارخانه سیلیکون متال تولید میشود و این یک امتیاز ویژه برای کشور است.
وی با تأکید به اینکه همه مسئولان باید برای راهاندازی مجدد فاز اول کارخانه سیلیکون تلاش کنند، عنوان کرد: مشکلات نباید مانع ادامه فعالیت این کارخانه شود.
نیاز به وام 250 میلیارد تومانی
حسینی با اشاره به نارضایتی کشاورزان و روستاییان مجاور کارخانه سیلیکون بیان کرد: تعدادی از کشاورزان این منطقه گلهمند هستند که چرا این کارخانه در نزدیکی زمینهای زراعی احداث شدهاست؟ آنها برای احداث این کارخانه از زمینهای کشاورزی خود که منبع درآمدشان بوده گذشتهاند تا به رونق اقتصاد در منطقه کمک شود.
وی بیان کرد: مسئولان باید پیگیر مسئله کشاورزان شوند تا حقی از آنها ضایع نشود و بهصورت کامل باید مبلغ زمینهای کشاورزان پرداخت شود.
امامجمعه بروجرد با تأکید به اینکه بیش 200 از نفر کارگران سیلیکون متال به دلایل غیرموجه از کار بیکار شدهاند، خاطرنشان کرد: سرمایهگذار این پروژه دیگر توان مالی برای ادامه کار ندارد و نیازمند وام 250 میلیارد تومانی است تا بتواند این پروژه را نجات دهد.
تأمین اعتبار در پیچوتاب بانک
عبدالعلی گیوکی رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بروجرد نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرشناساظهار داشت: فعالیت شهرک کارخانه سیلیکون متال با توجه به مشکلات تأمین برق در کشور و نیاز به سلولهای خورشیدی ضروریست.
وی با بیان اینکه تأمین اعتبار از مشکلات اصلی کارخانه سیلیکون متال بروجرد است که باید برنامهای برای اعطای تسهیلات به این کارخانه در نظر گرفته شود، افزود: این کارخانه برای تأمین اعتبار لازم با بانک ملت دچار مشکلاتی شدهاست در حال حاضر برای رفع مشکلات این کارخانه جلسات و نشست هایی داشتهایم که امید داریم بهزودی موانع برطرف شود.
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بروجرد عنوان کرد: اگر اعتبار لازم برای کارخانه سیلیکون متال که حدود 300 میلیارد تومان است، از سوی بانک ملت پرداخت شود، مجدد شروع بهکار کرده و 80 درصدی که از کار بیکار شدهاند، دوباره مشغول بهکار میشوند.
وی با بیان اینکه تعدادی از کارگران کارخانه سیلیکون در سامانه اداره کار برای دریافت بیمه بیکاری خود ثبتنام کردهاند که در حال رسیدگی به این مسئله هستیم، بیان کرد: اکثر کارگرانی که مشکل انضباطی نداشته باشند با برطرفشدن مشکلات مالی دوباره مشغول بهکار میشوند.
گیوکی گفت: اگر مشکلات کارخانه سیلیکون بروجرد رفع شود و اعتبارات لازم برای شروع مجدد تأمین شود، این کارخانه ظرفیت و گنجایش 700 کارگر را دارد.
سنگاندازی یک مسئول مانع راهاندازی کارخانه
پیگیریهای نشان میدهد با وجود تلاشهای استاندار، فرماندار و عباسگودرزی نماینده بروجرد در مجلس شورای اسلامی، یکی از مسؤلان ارشد بروجرد با سنگاندازی و جوسازی مانع اصلی در راهاندازی مجدد کارخانه سیلیکون متال این شهرستان است.
این مسؤل که در ماههای اخیر حاشیههای زیادی داشتهاست بهجای تلاش برای حل مشکلات مردم بروجرد در امور مسؤلان اجرایی این شهرستان دخالت کرده و بیشتر دنبال کارهای تبلیغاتی - انتخاباتی است وهماکنون با ارائه گزارش غیرواقعی به سرمایهگذار سبب دلسردی وی شدهاست. مردم از دستگاههای نظارتی مطالبه دارند که جلوی سنگاندازیها در افتتاح کارخانه سیلیکون بروجرد گرفته شود و بهطور قاطع با کارشکنیهای این مسئول برخورد کنند.
میراث دولت تدبیر در لرستان| زخم وعدهها بر تن پروژههای بروجرد؛ تعطیلی کارخانهها و بیکاری کارگران تصاویر
انتهای پیام/ش